Potasyum Uygulamasının Tuz Stresindeki Arpanın Fotosentetik Pigment İçeriği Ozmotik Potansiyel K Na Oranı ile Bitki Büyümesindeki Etkileri
Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Diğdem Arpali
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Neşe Okut
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Bu saksı çalışmasında, Tokak 157/37 arpa çeşidinde (Hordeum vulgare L.) potasyum uygulamasının $(K_2SO_4)$ tuzlu ve tuzsuz koşullarda etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Saksılarda 4 farklı (0, 200, 400, ve 600 mg K $kg^{-1}$ saksı) potasyum dozu, tuzlu ve tuzsuz ortamlarda uygulanmıştır. Denemede tuzluluk düzeyi 8 mmhos cm- olarak belirlenmiştir. Tuz stresi şartlarında Tokak 157/37 arpa çeşidinin toprak altı ve toprak üstü kuru ağırlıkları, ozmotik potansiyeli, fotosentetik pigment içerikleri ve $K^+/NA^+$ oranında tuzsuz şartlara göre kıyaslandığında azalma belirlenmiştir. Toprağa uygulanan potasyumun Tokak 157/37 çeşidinin toprak altı ve üstü kuru ağırlıklarını, ozmotik potansiyeli, fotosentetik pigment içeriklerini ve $K^+/NA^+$ oranlarını arttırmıştır. Potasyum uygulaması bitki gelişimini önemli derecede etkileyerek tuzun negatif etkisini azaltmıştır.
saksı denemeleri,bitki fizyolojisi,tuz stresi,pigmentler,arpa,tuzluluk,Doğu Anadolu Bölgesi,potasyum,kuru ağırlık,ozmotik basınç,klorofil,yaş ağırlık
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tarım Bilimleri Dergisi