Kuru Fasulye Phaseolus vulgaris L Yeti tiriciliğinde Farklı Ekim Sıklığı ve Fosforlu Gübre Dozlarının Tane Verimi ve Verim Öğeleri Üzerine Etkileri
Diğdem Arpali
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada; Van-GUrpınar koşullarında Şeker kuru fasulye çeşidine {Phaseolus vulgaris L.) üç değişik ekim sıklığı (25, 37.5, 50 tohum/m2) ve beş farklı fosforlu gübre dozu (0, 1.5, 3.0, 4.5 ve 6 kg $P_2O_5$ /da) uygulanarak tane verimi ve verim öğelerindeki değişimin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İki yıllık araştırma sonuçlarına göre araştırmanın yapıldığı her iki yılda da; birim alan tane verimi ve bazı verim öğeleri ekim sıklıklarından ve fosfor dozlarından önemli ölçüde etkilenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi, birinci yılda 192.00 kg/da ile 50 tohum/ m2 ekim sıklığı ve 6 kg $P_2O_5$ /da fosfor dozundan elde edilirken en düşük değer 145.75 kg/da ile 25 tohum/ m2 ekim sıklığı ve 0 kg $P_2O_5$ /da fosfor dozunda belirlenmiştir. İkinci yılda ise en yüksek birim alan tane verimi 170.10 kg/da ile 37.5 tohum/ m2 ekim sıklığı ve 4.5 kg $P_2O_5$ /da fosfor dozunda elde edilirken, en düşük değer 126.25 kg/da ile 25 tohum/ m2 ekim sıklığı ve 0 kg $P_2O_5$ /da fosfor dozunda belirlenmiştir.
tohum verimi,verim ögeleri,ticari gübreler,kuru fasulye,ekim zamanı,bitki beslenmesi,1000 tane ağırlığı,baklalar,Phaseolus vulgaris,fosfor
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Dergi Park