img
img
Mercimek Lens culinaris Medik te Yapraktan Gübrelemenin Tane Verimi ileBazı Verim Özelliklerine Etkisi    
Yazarlar (2)
Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Diğdem Arpali
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde iki farklı tarla denemesi olarak 1997-1998 ve 1998-1999 yıllarında yürütülmüştür. Birinci denemede makro bitki besin elementleri içeren yaprak gübresinin (% 11 N,% 8 P2O5,% 6 K20) ve ikinci denemede mikro bitki besin elementleri içeren yaprak gübresinin (% 4 Zn,% 4 Fe,% 3 Mn,% 0.5 Cu,% 1.5 B,% 0.05 Mo,% 2 Mg,% 2.8 S) 6 farklı dozlarının (sırasıyla 250-4000 g/da ve 50-800 g/da) Sazak 91 mercimek çeşidinde verim ve verim unsurları (bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, bin tane ağırlığı ve birim alan tane verimi) üzerine etkileri araştırılmıştır. Her iki denemede de tane verimi ve incelenen tüm karakterler üzerine makro ve mikro besin elementlerinin farklı dozları etkili olmuştur. Makro besin elementi içeren yaprak gübresi dozlarının uygulandığı ilk denemede, en yüksek birim alan tane verimi 128.5 kg/da ile 2000 g/da yaprak gübresi uygulamasından elde edilmiş ve birim tane verimi artışı kontrol dozuna göre% 33 olarak belirlenmiştir. Mikro besin elementi içeren yaprak gübresi dozlarının uygulandığı ikinci denemede ise en yüksek birim alan tane verimi 119.5 kg/da ile 200 g/da yaprak gübresi uygulamasından elde edilmiş ve birim alan tane verimi artışı kontrole göre% 26 olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1308-7576 Scopus Dergi
Dergi Tarandığı Indeksler Tübitak
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2005
Cilt No 15
Sayı 1
Sayfalar 31 / 37
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 8

Paylaş