Farklı Ekim Zamanlarında Yetiştirilen Nohut Bitkilerinin Kök BüyümesininWeibull Modeli ile Tahmini
Ufuk Karadavut
Ömer Sözen
Prof. Dr. Mehmet YAĞMUR
Bitkisel üretimde verim öncelikli olarak ele alınan konudur. Ancak verim ele alınırken, genellikle verimeetki eden toprak üstü karakterler dikkate alınmaktadır. Yapılan bu çalışmada kök büyümesinin bitki büyüme vegelişmesindeki önemine bağlı olarak nasıl bir kuru madde birikimi geliştirdiğini belirleyerek bunu büyümemodeli ile tahminlemeye çalışılmıştır. Bunun için dinamik bir model olan iki, üç ve dört parametreli Weibullmodelleri kullanılmıştır. Bitki materyali olarak Azkan nohut çeşidi kullanılmıştır. Üç farklı zamanda ekimi yapılanbitkilerin kökleri alınarak taze ve kuru ağrılıkları saptanmıştır. Ayrıca büyüme oranı, büküm noktası, büyümeninbaşlangıç noktası ve üst asimptot değerleri belirlenmiştir. Karşılaştırma ölçütleri olarak da belirleme katsayısı( 2 R ), hata kareler ortalamasının karekökü ( RMSE ) ve ki kare (2  ) değeri kullanılmıştır. Sonuç olarak gerekkök taze ağırlığında ve gerekse de kök kuru ağırlıklarında dört parametreli Weibull modelinin diğer modelleregöre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. İki parametreli modelin ise en düşük uyumu gösterdiği görülmüştür.Ekim zamanları bakımından ise en yüksek tahminleme başarısı ikinci ekim zamanında olurken, en düşüktahminleme başarısı ise üçüncü ekim zamanında olmuştur.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Agriculture