Akut dekompanse kalp yetersizliği tedavisinin oksidatif stres üzerine etkisi
Turgay Ulaş
Hakan Büyükhatipoğlu
Yusuf Sezen
Mehmet Sinan Dal
Timuçin Aydoğan
Mehmet Ali Eren
Prof. Dr. Mehmet UÇAR
Kocaeli Üniversitesi, Türkiye
Nurten Aksoy
Recep Demirbağ
Amaç: Kalp yetersizliği olan hastalarda miyokard disfonksiyonun, artmış oksidatif strese bağlı membran değişikliklerinden kaynaklanabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı oksidatif stres ile kalp yetersizliğindeki bozulmanın derecesi arasında bir ilişki olup olmadığını ve kalp yetersizliği tedavisinin oksidatif stres parametreleri üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Klinik bulguları ve iki yönlü ekokardiyografi ile dekompanse kalp yetersizliği tanısı konulan 67 hasta (tedavi öncesi grup), tedavi ile kompansasyon sağlananlar (tedavi sonrası grup, n=54) ve 47 sağlıklı bireyden (kontrol grubu) alınan kan örneklerinden antioksidan enzimlerden katalaz (CAT) ve oksidan enzim olan lipit hidroperoksit (LOOH) aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: CAT aktivitesi tedavi öncesi ve sonrası grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (sırasıyla 15.76±2.28 U/L; 17.36±1.55 U/L; 20.50±2.52 U/L, p<0.001). LOOH düzeyi tedavi öncesi grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmış bulundu (sırasıyla 10.89±3.83 μmol H2O2 Eqv./L; 6.09±0.85 μmol H2O2 Eqv./L, p<0.001). Aynı şekilde kalp yetersizliği tedavisi ile LOOH düzeyi tedavi sonrası grupta, tedavi öncesi gruba göre artmış, bu artışta istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla 18.77±5.42 μmol H2O2 Eqv./L; 10.96±3.72 μmol H2O2 Eqv./L, p<0.001). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamız, dekompanse kalp yetersizliği hastalarında oksidatif stresin artmış olduğunu ve bu hastalara kompansasyonun sağlanması için verilen tedavinin de oksidatif stresi arttırdığını göstermiştir. . Klin Deney Ar Derg 2011; 2 (3): 267-272.
Dergi Adı Klinik ve Deneysel Araştırmalar Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, DOAJ, CrossRef, Index Copernicus, Google Scholar, TÜBİTAK ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türkiye Atıf Dizini Türk Medline veri tabanları
Basım Tarihi 01-2011