Tanısal Testlerin Hastalarda Oluşturduğu Anksiyetenin Ölçümlemesi
Kocaeli Üniversitesi, Türkiye
Ümit Sarp
Elif Börekçi
Amaç:Bu çalışmanın amacı diğer klinisyenler tarafından tanısal amaçlı olarak nükleer tıp ve radyolojibölümlerine gönderilen hastalarda tanısal girişim öncesinde anksiyete oluşup oluşmadığını araştırmak veoluşan anksiyetenin ölçümlemesini yapmaktır.Materyal ve Metod: Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp ve Radyoloji bölümlerine diğer kliniklertarafından tanısal amaçlı gönderilen hastalar arasından gönüllü olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. NükleerTıp hastalarından 65, Radyoloji hastalarından 78 olmak üzere toplam 143 hastaya tanısal girişim yapılmadanönce Beck Anksiyete Envanteri ( BAE ), Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri 1 ve 2 ( STAI-1 ve 2 ) uygulandı.Elde edilen puanlar istatistiksel olarak ölçümlendi.Bulgular: Tanısal girişim öncesinde uygulanan BAE, STAI-1 ve STAI-2 puanları literatürle uyumlu birşekilde orta düzeyde anksiyeteyi göstermekteydi. Nükleer Tıp ve Radyoloji hastalarının anksiyetedüzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Ancak cinsiyetlere göre karşılaştırıldığında;kadınlarda Beck Anksiyete Envanteri (BAE) puanları istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. STAI-1ve STAI-2 puanlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır.Sonuç: Böyle bir çalışma bildiğimiz kadarıyla ilk kez yapılmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre hemNükleer Tıp hem Radyoloji bölümlerine tanısal amaçlı gönderilen hastalarda anksiyete düzeyleri yüksektir.Bu durum hasta hekim ilişkisinin iyileştirilmesini ve hastaların kullanılacak yöntemler hakkında tatmin edicibir şekilde bilgilendirilmesini gündeme getirmektedirAnahtar Kelimeler: Tanısal Yöntem, Nükleer Tıp, Radyoloji, Anksiyete.
Dergi Adı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Google Scholar, TÜBİTAK ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türkiye Atıf Dizini ve Türk Medline veri tabanları
Basım Tarihi 01-2014