ORTAOKUL DÜZEYİNDE YABANCI DİL AĞIRLIKLIPROGRAMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Aybike Dağıstan
Prof. Dr. Mehmet TAŞDEMİR
Yabancı dil öğretimi, çağın en önemli eğitim-öğretimpolitikalarından biri olarak değerlendirilmekte ve Türkiye geçmiştengünümüze dek yabancı dil öğretimi konusunda çalışmalar yapmaktadır.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2017-2018 eğitim öğretim dönemindebelirlenen pilot okullarda ortaokul düzeyinde yabancı dil ağırlıklıprogram uygulanmasına karar vermiştir. Bu araştırmada; yabancı dilağırlıklı programlar, programın uygulayıcısı olan öğretmenler veprogramın uygulandığı öğrencilerin velilerinden gelen dönütlerdoğrultusunda değerlendirilmektedir.Araştırma sonuçlarına göre, katılımcı öğretmenler, yabancı dilağırlıklı programlarda yer alan kazanımların öğrencilerin bilişsel vesosyal gelişim düzeylerine uygun olmadığını ve yabancı dil öğrenimikonusundaki ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etmektedir. İçeriğinöğrenci düzeyinin üzerinde ve çok yoğun olduğunu dile getirmektedir.Ek olarak, programlarda önerilen sürenin yetersiz olduğunu, müfredatıtamamlama çabasındayken, konuşma ve dinleme etkinliklerineyeterince zaman ayrılamadığını belirtmektedir. Değerlendirmenin sonuçodaklı yaklaşımla yapıldığını, portfolyo değerlendirme konusunda daöğrencilerin yetersiz olduğunu ifade etmektedir. Yabancı dil ağırlıklıprogramların ortaokul düzeyinde uygulanması konusunda görüşlerinebaşvurulduğunda ise, katılımcı öğretmenler bu uygulamayı olumluolarak değerlendirmektedir. Araştırma kapsamında, yabancı dil ağırlıklısınıflarda eğitim gören öğrencilerin velilerinin de görüşleri alınmakta vekatılımcı veliler programlara ilişkin öğrencilerin yaşadıkları başlıcasorunun, ders sayısının ve İngilizce ders saatinin gereğinden fazla olduğunu ifade etmektedir. Öğrenciler İngilizce konuşmada zorlukyaşamakta, isteksiz ve çekingen davranmaktadır. Buna karşın katılımcıveliler, bu programların ortaokul düzeyinde uygulanmasını olumlu birgelişme olarak değerlendirmektedir.
Dergi Adı Turkish Studies - Educational Sciences
Basım Tarihi 12-2019
Doi Numarası 10.29228/TurkishStudies.39228
Makale Linki http://www.turkishstudies.net/educationalsciences?mod=tammetinmakaleadi=makaleurl=4f15efc7-5ded-4031-a2e6-53d37ef67d68.pdfkey=39228