ORTAOKUL FEN BİLGİSİ PROGRAMININDEĞERLENDİRİLMESİ: OKUL FARKLILIKLARI AÇISINDANBİR DURUM ÇALIŞMASI
Öğr. Gör. Enver ŞAHAN
Prof. Dr. Mehmet TAŞDEMİR
Üreten ve hızla gelişen dünyada bir yer edinebilmek ve çağdaşyaşam tarzına uyum sağlamak, ülkelerin geleceği için hayati önemtaşımaktadır. 21. yüzyılda devam eden bilim ve teknolojideki ilerleme;ülkeler için iş sahasından toplumların sosyolojik yapılarına,sanayileşmeden askeri gücüne kadar her alanda önemini ve etkisiniarttırmaktadır. Bu doğrultuda çocuklara verilecek Fen Bilgisi eğitim veöğretiminin niteliğinin, üreten ve gelişen bir toplumun oluşması adınaanahtar rollerden biri olduğu düşünülmektedir. Öğretmenler,programların uygulanması ve eğitimin başarısında asıl faktörlerdenbiridir. Fen Bilgisi öğretmenleri, bu süreçte mevcut Fen Bilgisiprogramının uygulanabilirliğini ve niteliğini belirlemede danışılmasıgereken uzmanlar olarak görülmektedir. Araştırmada bu noktadanhareketle ortaokul Fen Bilgisi öğretmenlerinin, mevcut programınuygulanabilirliğine, başarılı ve zayıf yönlerine dönük görüşleri alınmakamaçlanmıştır. Ayrıca eğitim-öğretim ortamının önemli bir paydaşıolduğu ve programın başarısında etkisi olabileceği düşüncesiyle buokullardaki idarecilerden de aynı konuda değerlendirme yapmalarıistenmiştir. Araştırma, nitel karakterli bir çalışmadır. Çalışma grubunuKırşehir ilinde 6 farklı ortaokulda görev yapmakta olan 16 Fen Bilgisiöğretmeni ve 14 okul idarecisi oluşturmaktadır. Kapsam geçerliliğiniyükseltmek adına tek bir bölge ile sınırlı kalınmamış; merkez, ilçe veköylerden tesadüfi olarak 2’şer okul belirlenmiştir. Çalışmada,araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formukullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler araştırmacılar tarafından analizedilerek açıklanmıştır.
Dergi Adı Turkish Studies
Basım Tarihi 10-2019
Doi Numarası 10.29228/TurkishStudies.23455
Makale Linki http://www.turkishstudies.net/turkishstudies?mod=tammetinmakaleadi=makaleurl=0e6ab378-2d26-4872-8818-39248a9958f7.pdfkey=23455