Determination of the Optimum Fattening Period of Tuj and Hemşin Lambs according to Different Fattening Systems
Erol Aydın
Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kadir Önk
Pınar Demir
Muammer Tilki
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma ile kuzu besisinde Türkiyede ilk defa kontrollü koşullar altında farklı besi sistemlerine göre optimum besi süresinin tespitedilmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyalini Tuj ve Hemşin genotiplerinden 39ar baş 2.5-3 aylık yaşta sütten kesilmiş erkek kuzuoluşturmuştur. Çalışmada Tuj ve Hemşin kuzular sistematik örnekleme metoduyla eşit sayıda 3 besi grubuna ayrılmış ve 90 günlükbesiye tabi tutulmuştur. Entansif sistemdeki kuzular için 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kuru madde cinsinden yem miktarı Tuj veHemşin kuzularında sırasıyla 5.69 kg, 5.90 kg olarak hesaplanmıştır. Tuj ve Hemşin kuzularında entansif sistemdeki optimum besi süresi70. ve 84. günler arasında gerçekleşmiştir. Her iki genotip için ekstansif ve yarı entansif besi sistemlerinde marjinal maliyet-marjinal gelireşitliği besi süresince yakalanamamıştır. Dolayısıyla ekstansif ve yarı entansif sistemlerde optimum besi süresinin 90 günün üzerindeolduğu tahmin edilmektedir. Marjinal gelirin en yüksek olduğu besi dönemi Tuj kuzularında; ekstansif, yarı entansif ve entansif sistemleriiçin sırasıyla 70., 84. ve 42. gün iken, Hemşin kuzularında aynı sırasıyla 70., 28. ve 56. gün olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; Tuj ve Hemşinkuzularında optimum besi süresinin diğer besi sistemlerine göre entansif besi sisteminde daha erken olduğu görülmüştür.
Fattening systems | Lamb fattening | Marginal cost | Marginal income | Optimum fattening period
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg