Hemşin Kuzularında Büyüme ve Bazı Vücut Ölçülerinin Belirlenmesi
Muammer Tilki
Serpil Adıgüzel Işık
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma Hemşin kuzularında büyüme ve bazı vücut ölçülerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği Koyunculuk Ünitesinde gerçekleştiril- miştir. Araştırmadaki kuzular Artvin İli Ardanuç İlçesinden kayıtlı yetiştiricilik yapan bir yetiştiriciden satın alınmıştır. Araştırmada 77 baş Hemşin kuzusu kullanılmıştır. Kuzuların canlı ağırlıkları ve vücut ölçüleri doğumundan 180. güne kadar 30 gün aralıklarla alınmıştır. Kuzuların doğum, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180. gün canlı ağırlıklarına ilişkin en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 4.10, 14.45, 23.49, 27.44, 29.97, 34.39 ve 38.97 kg olarak belirlenmiştir. Doğum, 150 ve 180. gün canlı ağırlıklarına cinsiyetin (P<0.01, P<0.001), 30. gün canlı ağırlığına doğum tipinin (P<0.05), 120. gün canlı ağırlığına ana yaşının (P<0.05) etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Hemşin kuzularının büyüme özelliklerine ait değerler farklı ırklar ile yapılan diğer araştırmalar ile karşılaştırıldığında genel olarak yüksek ve benzer olduğu söylenebilir.
Dergi Adı Lalahan Hay. Arast. Enst. Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM Yaşam Bilimleri, FAO AGRİS, CAB Abstract
Basım Tarihi 01-2014