Kars Merkez İlçedeki Süt Sığırcılık İşletmelerinin Genel Yapısıve Ekonomik Boyutu
Pınar Demir
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Serpil Adıgüzel Işık
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Cemalettin Ayvazoğlu
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Bu çal ı ş manı n amacı , Kars ili Merkez ilçedeki süt s ı ğ ı rcı l ı k i ş letmelerinin barı nak ve sa ğ ı mözellikleri hakkı nda, genel bir de ğ erlendirme yapmaktı r. Çal ı ş man ı n materyalini, süt s ı ğ ı rcı l ı ki ş letme sahibi 162 üreticiyle yüz yüze yap ı lan anket çal ı ş mas ı ndan elde edilen veriler ve gözlemlerolu ş turmaktad ı r. Çal ı ş mada, hayvan sahiplerinin kulland ı kları ah ı rları n ortalama bina ya ş ı n ı n 18.7yı l, ortalama de ğ erinin 29.357 TL, y ı ll ı k ah ı r bakı m-onarı m masrafı n ı n 313.70 TL oldu ğu tespitedilmi ş tir. Süt s ı ğ ı rcı l ı k i ş letmelerinin %95.1inin kapal ı tip ah ı r, %4.9unun ise yarı açı k tip ah ı ryap ı s ı nda oldu ğ u; i ş letmelerin %78.4ünde elle sa ğ ı m yap ı ld ı ğ ı ve %52.5inde meme temizli ğiyap ı ld ı ğ ı tespit edilmi ş tir. Sonuç olarak, Kars İlindeki i ş letmelerin barı nak yap ı s ı ile sa ğ ı m tekniklerive sa ğ ı m hijyeni uygulamaları ndan beklenen ekonomik faydan ı n sa ğ lanabilmesi için, üreticilerinteknik yönden bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Dergi Adı F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg
Dergi Tarandığı Indeksler CAB ABSTRACTS/GLOBAL HEALTH ve TUBİTAK-ULAKBİM (YAŞAM BİLİMLERİ) index'leri tarafından taranmaktadır. ULUSAL ATIF DİZİNİ (ULAKBİM), ULUSAL ATIF INDEKSİ (TURK MEDLİNE Sağlık Bilimleri Ulusal Yayınlar Veri Tabanı Atıf İndeksi), TÜRKİYE ATIF DİZİNİ (Turkiye Citation Index), tarafından dizinlenmektedir.
Basım Tarihi 01-2014