Effects of Different Fattening Systems on Fattening Performance and Body Measurements of Hemsin Male Lambs
Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kadir Önk
Erol Aydın
Muammer Tilki
Tuncay Tufan
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, Hemşin erkek kuzularında besi performansı ve vücut ölçülerine farklı besi sistemlerinin etkisini belirlemek için yapılmıştırAraştırmanın hayvan materyalini, 3 aylık yaşta sütten kesilmiş, 39 baş Hemşin erkek kuzu oluşturmuştur (Yaklaşık 23 kg canlı ağırlığında)Araştırmadaki kuzulara ekstansif (n=13), yarı entansif (n=13) ve entansif (n=13) olmak üzere 3 farklı besi yapılmıştır. Araştırma 90 günde tamamlanmıştır. Ekstansif, yarı entansif ve entansif besi gruplarında besi sonu canlı ağırlıkları sırasıyla 33.32, 41.16 ve 42.09 kg, günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 121.11, 201.89 ve 213.00 g olarak belirlenmiştir. Yarı entansif ve entansif besi gruplarında yemden yararlanma oranları ise sırasıyla 3.44 ve 5.35 kg olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, entansif ve yarı entansif besi gruplarının besi performansıekstansif besi grubundan yüksek bulunmuştur. Besi performansı bakımından entansif ve yarı entansif besi grupları arasında istatistiki bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Bu sonuçlara göre Hemşin erkek kuzularında yarı entansif besinin en uygun olacağı ortaya çıkmıştır. Besi performansı bakımından, genel olarak Hemşin erkek kuzuların diğer yerli ırklara göre benzer ve biraz düşük olduğu söylenebilir.
Body measurements | Fattening performance | Fattening systems | Hemsin lamb
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale