The Effect of Single and Combined Use of Probiotic and Humatein Quail Coturnix coturnix Japonica Diet on Fatttening Performance and Carcass Parameters
Tarkan Şahin
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dilek Aksu Elmalı
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
İsmail Kaya
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Özlem Karadağoğlu
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen humik asid (Farmagulator XP™) ve probiyotik (Biosacc™)’ın, yalnız veyakombine kullanımının besi performansı ve karkas kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 300adet günlük Japon bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) civcivi kullanılmıştır. Her grupta 75 civciv bulunan bir kontrol ve 3deneme grubu oluşturulmuştur. Gruplar kendi aralarında 3’erli alt gruba ayrılmıştır. Deneme beş hafta sürdürülmüştür. Kontrol grubu basal rasyonla beslenmiştir. Deneme grubu rasyonlarına sırasıyla 1 g/kg Farmagulator XP™ (Grup H), 0.5 g/kg Biosacc™ (Grup B) ve 1 g/kg Farmagulator XP™ + 0.5 g/kg Biosacc™ (Grup H+B) kombinasyonu ilave edilmiştir. Araştırma sonunda, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve karkas verimleri bakımından istatistik açıdan önemli bir fark görülmemiştir (P>0.05). Bununla beraber canlı ağırlık değişimleri 4 ve 5. haftalarda Grup H’ de daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak,probiyotik ile humik asitin yalnız ve birlikte kullanılmasının performansta ilave bir artışa yol açmadığı görülmüştür.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg