Effects of Ground Echinacea Echinacea purpurea Supplementation Quail Diets on Growth Performance and Carcass Traits
Tarkan Şahin
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özlem Karadağoğlu
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen ekinezyanın büyüme performansı ve karkas özellikleri üzerine etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 207 Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Her grupta 69 civciv bulunan bir kontrol ve iki deneme grubu, oluşturulmuştur. Her grup kendi arasında 23 civciv içeren üçerli alt gruba ayrılmıştır. Deneme 35 gün sürdürülmüştür. Kontrol grubu (C), temel rasyonla beslenmiştir. Deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 1 g/kg (GI) ve 5 g/kg (GII) ekinezya ilave edilmiştir. Araştırma sonunda, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlama oranı ve karkas verimi (P>0.05) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bununla birlikte, ikinci haftada Grup II de canlı ağırlıkta (P<0.05), artış görülmüştür. Kalp, karaciğer ve kanat ağırlığında istatistiksel olarak anlamlı fark (P<0.05) bulunmuştur. Sonuç olarak, ekinezya ilavesinin bıldırcınlarda performans üzerinde herhangi bir etkisi olmamıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg