img
Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve BazıÜretim Özelliklerinin Belirlenmesi    
Yazarlar
İsa Yılmaz
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Köksal Karadaş
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Ali Kaygısız
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışma Kars İlinde bulunan süt işleme tesislerinin mevcut durumları; üretim kapasiteleri ve pazarlamaolanakları, çiğ süt temini, soğuk zincir ve fiyat seviyesi ile ilgili problemlerini tespit etme ve çözüm önerileri sunmaamacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, Kars ilinde üretilen sütün % 40ının işlendiği Kars OrganizeSanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 21 adet süt işleme tesisinden tam sayım yöntemine göre elde edilmiştir.Çalışma sonucunda işletmelerin % 11 kapasite ile çalışarak, ortalama 18 ton/gün süt işledikleri, en yüksek sütalım fiyatının soğuk zincirden elde edilen süte ödendiği (0.80 TL Lt-1), tesislerin çoğunluğunda (% 95) hijyenaçısından önemli olan krom süt taşıma ve depolama araçlarının bulunduğu, % 71inin ambalajlama ünitesi olduğu,% 81inin HACCP, ISO ve TSE belgelerine sahip oldukları ve pazarlama problemlerinin olmadığı belirlenmiştir.Süt işleme tesislerinin üreticilerden beklentileri hijyen, soğuk süt üretimi ve hayvan sayısının arttırılması, devlettenbeklentileri ise önem sırasına göre, soğuk süt üretimine ve süt sığırcılığına destek verilmesi (% 52.4), üreticilere sütüretimi konusunda eğitim verilmesi (% 28.6) ve kayıt dışı üretimle mücadeledir (% 19.0).
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der.
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, Global Health, Tübitak-Ulakbim (Yaşam Bilimleri) ve Türkiye Atıf Dizini
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2015
Cilt No 5
Sayı 3
Sayfalar 77 / 82
Makale Linki http://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/announc/3425/5-3-77-82.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2
Google Scholar 5

Paylaş