img
Effects of Different Fattening Systems on Slaughter and Carcass Traits of Male Hemsin Lambs       
Yazarlar
Prof. Dr. Mehmet SARI Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kadir Önk
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Yüksel Aksoy
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Erol Aydın
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Serpil Adıgüzel Işık
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırma, farklı besi sistemlerinin Hemşin erkek kuzularında kesim ve karkas özelliklerine etkisinin belirlenmesiamacıyla yapılmıştır. Araştırmada ekstansif, yarı entansif ve entansif olmak üzere 3 değişik besi grubu oluşturulmuştur. Ekstansifgrup merada otlatılmıştır. Yarı entansif gruba meraya ilaveten konsantre yem verilmiştir. Entansif gruba ise konsantre yemverilmiştir. Araştırma 90 günde tamamlanmıştır. Ekstansif, yarı entansif ve entansif beside her grupta 8, toplamda 24 kuzu ke silerek,kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. Ekstansif, yarı entansif ve entansif beside kesim ağırlığı sırasıyla 32.71, 41.38 ve 41. 49 kg(P<0.001), sıcak karkas ağırlığı 14.24, 19.21 ve 20.44 kg (P<0.001), soğuk karkas ağırlığı 13.73, 18.79 ve 19.94 kg olarakb elirlenmiştir. Sonuç olarak; yarı entansif ve entansif gruplar arasında genel olarak kesim ve karkas özellikleri bakımından istatistikibir fark bulunmamış olup, yarı entansif besi yapılan grubun daha uygun olacağı söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Fattening systems | Hemsin lambs | Slaughter and carcass traits
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
Dergi ISSN 1300-0861
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2015
Cilt No 62
Sayı 2
Sayfalar 147 / 152
Doi Numarası 10.1501/Vetfak_0000002672