Japon Bıldırcınlarında Coturnix coturnix japonica Ebeveyn Yaşı Yumurta Ağırlığı ve Şekil İndeksinin Kuluçka Özellikleri ve Yaşama Gücü Üzerine Etkisi
Prof. Dr. Mehmet SARI
Muammer Tilki
Mustafa Saatcı
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kadir Önk
Serpil Adıgüzel Işık
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Japon bıldırcınlarında ebeveyn yaşı, yumurta ağırlığı ve şekil indeksinin kuluçka özellikleri ve yaşama gücü üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı yaşta bulunan bıldırcınlar çok katlı besi kafeslerine 1 erkek ve 1 dişi olacak şekilde yerleştirilmişlerdir. Araştırmada kullanılan toplam 2940 adet yumurta, 10 ayrı dönemde kuluçkaya konulmuştur. Araştırmada, ebeveyn yaşının; döllülük oranı, kuluçka randımanı ile erken ve geç dönem embriyo ölümleri, yumurta ağırlığının; döllülük oranı, kuluçka randımanı, çıkım gücü, erken ve geç dönem embriyo ölümleri üzerine etkisi istatistikî olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Ebeveyn yaşı ile yumurta ağırlığının yaşama gücü üzerine etkisi istatistikî olarak önemli iken (P<0.01, P<0.001), şekil indeksinin kuluçka özellikleri ve yaşama gücü üzerine etkisi istatistikî olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak bu araştırmada ana yaşı 15-18, baba yaşı 16-20 hafta olan bıldırcınlar ile yumurta ağırlığı 12 g ve üzeri olan yumurtaların kuluçkada kullanılmasının daha uygun olacağı belirlenmiştir.
yaşayabilme,kuluçka,Coturnix coturnix japonica,yumurta ağırlığı,yumurtadan çıkmak,Japon bıldırcını,ebeveyn yaşı
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bil Vet Derg
Dergi Tarandığı Indeksler CAB ABSTRACTS/GLOBAL HEALTH ve TUBİTAK-ULAKBİM (YAŞAM BİLİMLERİ)
Basım Tarihi 01-2010