Ördeklerin Kesim ve Karkas Özelliklerine Cinsiyet ve Irkın Etkisi
Muammer Tilki
Ali Rıza Aksoy
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma ördeklerin kesim ve karkas özelliklerine cinsiyet ve ırkın etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Kars merkeze bağlı Paşaçayırı Mahallesi’nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın hayvan materyalini 64 adet yerli, 75 adet Pekin olmak üzere toplam 139 adet ördek oluşturmuştur. Sıcak karkas, baş, karaciğer, bağırsak ile göğüs ve kanat ağırlığına cinsiyetin etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05, P<0.001). Kesim özelliklerinden sadece kalp ağırlığına ırkın etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Yine kalp ve karaciğer ağırlığı ile karkas randımanı, kalp, karaciğer, göğüs ve boyun oranına cinsiyet ve ırkın interaktif etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir (P<0.05, P<0.001). Kesim ve sıcak karkas ağırlığı erkek ördeklerde dişi ördeklerden, Pekin ördeklerinde yerli ördeklerden yüksek bulunmuştur. Bu çalışma yetiştirici koşullarında yetiştirilen ördeklerin kesim ve karkas özellikleri üzerine cinsiyet ve ırkın etkisinin belirlenmesi açısından önemlidir. Ayrıca Kars İli’nde yetiştirici koşullarında yetiştirilen ördeklerde ilk defa yapılmış bir çalışma olması bakımından da önemlidir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg