Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi
Muammer Tilki
Kemal Yazıcı
Ardahan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI
Serpil Adıgüzel Işık
Mustafa Saatcı
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Ardahan’da yetiştirilen yerli kazların bazı kesim ve karkas özellikleri ile bu özellikler üzerine yumurtadan çıkım ayının ve cinsiyetin etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ardahan’ın merkeze bağlı Su Göze (Cincilop) köyünde yapılmış, 52 erkek ve 60 dişi toplam 112 adet kaz kullanılmıştır. Kesimden önce tüm kazlara kanat numarası takılmış ve canlı ağırlıkları kaydedilmiştir. İncelenen tüm kesim ve karkas özelliklerine ait ağırlık değerlerine yumurtadan çıkım ayı ve cinsiyetin etkisi istatistiki olarak oldukça önemli bulunmuştur (P<0.001). Bütün özellikler için erkek kazlar dişi kazlardan, Nisan ayında çıkan kazlar Haziran ayında çıkan kazlardan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda elde edilen değerlerin, Türkiye’de daha önce kazlar üzerinde yapılan birçok çalışma sonuçlarına ait değerlerden daha yüksek olduğu belirlenmiş olup, Ardahan ve çevresinde daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
yerli çiftlik hayvanları,karkas özellikleri,hayvan kesimi,kümes hayvanları,kaz,yumurtadan çıkmak,doğal türler,Türkiye,karkas,et hayvanları,karkas kalitesi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg