Genetic Parameters of 305 Day Milk Yield for Brown Swiss Reared in the Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute in Turkey
Muammer Tilki
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Çolak
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, 1987 ile 1999 yılları arasında kayıt altına alınan 298 Esmer ırk sığırın süt veriminin varyans unsurları, genetik parametreleri ve damızlık değerlerini tahmin etmek için yapılmıştır. Sığırlara ait 305 günlük süt veriminin genetik parametreleri, varyans bileşenleri ve damızlık değeri 2 farklı model kullanılarak elde edilmiştir. Birinci laktasyon kayıtları model 1 ile analiz edilmiş, tesadüfî faktör olarak yalnızca direkt genetik etki dâhil edilmiştir. Tüm laktasyon kayıtları model 2 ile analiz edilmiştir, model 1’den farklı olarak hayvan ile ilgili kalıcı çevresel etkiler de analize dâhil edilmiştir. Birinci laktasyon ve tüm laktasyon süt veriminin kalıtım dereceleri sırasıyla 0.23 ve 0.19 olarak bulunmuştur. 305 günlük süt veriminin fenotipik ve genetik değerlerinde yıllara göre devamlılık gösteren bir eğilim yoktur. Genellikle düzensiz dalgalanmalar gözlenmiştir. Bu düzensiz dalgalanmalar, sürüde herhangi bir standart seleksiyon programı uygulanmadığının göstergesi olabilir.
genetik eğilim,süt verimi,damızlık değeri,genetik parametreler,değişkenlik unsurları,İsviçre Esmeri(sığır ırkı)
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg