Effects of Chitosan Oligosaccharides Addition to Japanese Quail s Diets on Growth Carcass Traits Liver and Intestinal Histology and Intestinal Microflora
Tuncay Tufan
Cavit Arslan
Prof. Dr. Mehmet SARI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kadir Önk
Turgay Deprem
Elif Çelik
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına farklı oranlarda kitosan oligosakkarit (KOS) ilavesinin besi performansı, karkas verim özellikleri, karaciğer ve barsakhistoloj isi ile barsak mikroflorası üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 240 adet Japon bıldırcını kullanıldı. Civcivler herbiridört alt gruptan oluşan üç ana gruba ayrıldı, Kontrol grubu temel başlangıç (1-21. gün) ve büyütme (22-42. gün) yemleriyle beslendi. Denemegrupları araştırma süresince bu yemlere 75 mg/kg (Deneme I) veya 150 mg/kg (Deneme II) KOS ilave edilerek beslendi. Araştırma sonu itibariyleKontrol ve Deneme I grubunun canlı ağırlığı Deneme IIden önemli derecede yüksek bulundu. Canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanmaoranı ve karkas verim özellikleri bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Deneme II grubundaki bıldırcınların karaciğerindeki yağlanmanınKontrol ve Deneme Iden daha az olduğu gözlendi. Kript derinliği ve villus uzunluğu Deneme II grubunda diğer gruplardan önemli derecede yüksekbulundu. İnce barsaklardaki bakteri ve maya sayıları Deneme I ve II gruplarında Kontrol grubundan daha düşük bulundu. Sonuç olarak, bıldırcınrasyonlarına 75 mg/kg kitosan oligosakkarit ilavesinin incelenen parametreler üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığı, kript derinliğini ve villusyüksekliğini artırdığı, ince barsak mikroflorası üzerinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Chitosan oligosaccharides | Growth performance | Intestinal microflora | Quail | Steatosis | Villus
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi