Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu veYetiştirici Talepleri II Yetiştirici Talepleri 1
Muammer Tilki
Erol Aydın
Prof. Dr. Mehmet SARI
Ali Rıza Aksoy
Kadir Önk
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada; Kars ili merkez ilçe, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz ilçeleri ve bağlı köylerinde yer alan sığır işletmelerinin genel yapısı incelenmiş, işletmelerin modernize edilmesi ve/veya yeni yapılması durumunda yetiştiricilerin talepleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın verilerini Kars Merkez ilçe dâhil toplam 8 ilçesi ve bağlı 189 köylerindeki 412 süt sığırı işletme sahibi ile yüzyüze uygulanan anket çalışması oluşturmuştur. Araştırma kapsamında incelenen işletmelerin toplam sığır varlığı 16.066 baş olup, bu değer 2010 yılı TÜİK verilerine göre Kars ili sığır varlığının yaklaşık %4’ünü oluşturmaktadır. Anket yapılan işletmelerde kullanılan ahır tipleri içerisinde en yaygın “kapalı bağlı ahır”lar olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiriciler gelecekte de “kapalı bağlı ahır” tipini tercih edeceklerini bildirmişlerdir. Kapalı bağlı ahırları tercih edenlerin oranı %79.13 olarak tespit edilmiştir. Ancak burada mevcut durumdan farklı olarak kapalı serbest dolaşımlı ahır talebinin (%16.26), ahır tipleri arasındaki oranının %14.32 puan yükseldiği belirlenmiştir. Bölgede ve ilde eski ahırların geliştirilmesi, modernize edilmesi ve tespit edilecek olan aksaklıkların giderilmesi, yeni ahırların yapılması amacıyla; sektör paydaşları ile ortak çalışmalar yapılması faydalı olacaktır. Ayrıca bölgede oldukça yaygın olan kapalı bağlı ahırlarda belirlenen olumsuzluklar ve yetersizliklerinden dolayı, yeni yapılacak ya da modernize edilebilecek kapalı bağlı ahırların yerine, serbest duraklı ahırların yapılmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
hayvan ıslahı,sığır,hava akımı,sığır yetiştiriciliği,Kars,işletmeler,hayvan yetiştiriciliği,havalandırma,sığır ahırı,çiftlik hayvanları,Türkiye,ahırlar,barınak,modernizasyon
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg