Estimation of live weights at the beginning and the end of grazing season in Tuj lambs via scores of factor analysis.
Kadir Önk
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mehmet SARI
İsmayil Safa Gürcan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma Tuj kuzularında vücut ölçüleri arasındaki çoklu bağlantıyı elimine etmek ve bazı vücut ölçülerinin hesaplanmasıyla belirlenen faktör analizi skorlarını, çoklu regresyon modelinde kullanarak, mera sezonu başı ve sezon sonu canlı ağırlıklarını tahmin etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, araştırmanın materyalini 2009-2013 yılları arasında doğan 297 Tuj ırkı kuzu oluşturmuştur. Araştırmada kuzuların mera başı ve mera sonu döneminde alınan canlı ağırlıkları ile vücut uzunluğu, cidago yüksekliği, göğüs çevresi, göğüs derinliği, ön incik çevresi ve arka incik çevresi ölçülerinden yararlanılmıştır. Özellikler arasındaki tahmini denklemi belirlemek için faktör analizi skorlarından yararlanılmıştır. Mera sezonu başı döneminde ölçülen ön incik çevresi ve arka incik çevresi arasında çoklu bağlantının olduğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon modelinde faktör analizi ile belirlenen faktör skorlarının kullanılması ile bağımsız değişkenler arasındaki çoklu bağlantı probleminin giderildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak Tuj kuzularında mera sezonu başı ve mera sezonu sonundaki canlı ağırlıklarını belirlemek için vücut ölçülerine uygulanan faktör analizi sonuçlarında iki faktör tespit edilmiştir. Sezon başı ve sonundaki bu faktörler, toplam varyansın sırasıyla %84.8'ini ve %78.9'unu belirlemiştir. Böylelikle Tuj kuzularının mera sezonu başı ve sezon sonu dönemindeki canlı ağırlıklarının tahmininde faktör analizi skorlarının uygulanmasının modeldeki yanılgıyı daha doğru olarak ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bağımsız değişkenlerden üretilen faktör analizi skorlarının uygulanması sonucunda modeldeki yanılgıyı en küçük kareler yöntemine göre azalttığı kanaatine varılmıştır.
Factor analysis | Live weight | Tuj lamb
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale