Kuruluş Devri Osmanlı "Fakı" Zümresinin Tipik Bir Öncüsü: Tursun Fakı
Prof. Dr. Mehmet GEL
Bu çalışmada, Osman Gâzî döneminde (1281-1324) yaşadığı rivayet edilen Tursun Fakı’nın menşei ve kimliği kaynak kritiği yöntemiyle ele alınmaktadır. Çalışmanın ana tezi, Tursun Fakı’nın “bilâd-ı Karaman” kökenli olduğuna yönelik rivayetin eleştirilebilir olduğu, onun asıl olarak Osman Gâzî’nin çevresinde bulunan imamlık yapma niteliklerine sahip “fakı”ların önde geleni olduğu ve bu yönüyle de kendisine XV. yüzyıl kroniklerinde Osmanlıların bağımsızlıklarını simgeleyen ilk hutbeleri okuma (hatiplik) ve kadılık yapma rollerinin atfedildiğidir.
şeyh edebali,tarihi kişiler,tursun fakı,osmanlı alimleri,eleştirel inceleme,köken,tarihçilik,osman gazi,13. Yüzyıl,biyografi,erken osmanlı dönemi,kimlik,tarihi kaynaklar
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi (OTAM)
Dergi ISSN 1019-469X
Dergi Tarandığı Indeksler TÜBİTAK ULAKBİM, TURKOLOGİSCHE ANZEİGER, INDEX ISLAMICUS