Kırşehir İlindeki Bazı Seralarda Yetiştirilen Bitkilerin Beslenme Durumlarının Toprak ve Yaprak Analizleri ile Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Sedat BOYACI
Dr. Öğr. Üyesi Ahu Alev ABACI BAYAR
Öğr. Gör. Ayşe BAŞPINAR
Derya Duran Gökalp
Bu çalışma, Kırşehir ilinde çeşitli bitkilerin (domates, hıyar, biber, patlıcan ve fasulye) yetiştirildiği seraların verimlilikdurumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle 16 seradan alınan toprak ve yaprak örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasalanalizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, sera topraklarının kumlu tın ve tınlı kum bünyede olduğu, hafif alkalin reaksiyonlu(pH 7.51-8.32), orta düzeyde kireç içerdikleri (13.28-135.03 g $kg^{-1}$) ve organik madde açısından (8.60-29.61 g $kg^{-1}$) fakir olduklarıtespit edilmiş ve EC bakımından (0.17-1.98 dS $m^{-1}$) problem olmadığı belirlenmiştir. Toprakların toplam N değerinin yetersiz,yarayışlı P, değişebilir K, Ca, Mg, elverişli Cu, Mn, Fe ve Zn içeriklerinin çoğunlukla yeterli ve fazla olduğu belirlenmiştir. Domatesyapraklarında N, P, K, Fe ve Cu değerleri noksan, hıyarda N, P, K, Zn ve Cu noksan, biberde N, Fe, Zn ve Cu noksan, patlıcandaN ve Cu noksan, fasulyede N, P, K, Zn ve Cu’da noksan olarak belirlenirken tüm bitkilerde Ca fazla bulunmuştur. Çalışmasonucunda toprakta bulunan bazı bitki besin elementlerinin bitkiye yarayışlı duruma gelmediği bunun en büyük nedeninin topraktabulunan besin elementlerinin azlığı kadar fazla olması durumunda antagonistik etkiler oluşturarak bitkiye yarayışsız halegelebileceği ve verim kayıplarına neden olabileceği belirlenmiştir. Bu nedenle seralarda düzenli toprak ve bitki analizlerininyapılarak analiz sonuçlarına göre beslenme programının yapılmasının oldukça önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Mikro element,Beslenme,Toprak,Sera,Makro element
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi