Determination of Salvia species and soil property naturally distributed in Kırşehir provinces
Doç. Dr. Melih YILAR
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf BAYAR
Dr. Öğr. Üyesi Ahu Alev ABACI BAYAR
Ülkemiz topografik özellikler ve sahip olduğu faklı iklim sayesinde oluşan mikroklima alanların fazlalığı gibi nedenlerden dolayı zengin bitki florasına sahiptir. Bu sayede ülkemiz 12 bin bitki taksonuna ev sahipliği yapmaktadır. Kırşehir İli sahip olduğu metamorfik masiflerden dolayı bitki çeşitliliği bakımından zengindir. Bu çalışma ile Kırşehir İl'inde 2017, 2018 ve 2019 vejetasyon dönemlerinde gerçekleştirilen surveyler sonucu Salvia aethiopis L., Salvia absconditiflora Greuter & Burdet, Salvia syriaca L., Salvia ceratophylla L., Salvia bracteata Banks et Sol., Salvia cyanescens Boiss. & Bal., Salvia sclarea L. ve Salvia virgata Jacq. türlerinin doğal olarak yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmaya göre Salvia absconditiflora türünün Kırşehir’de yaygın olduğu ve bulunduğu alanlarda popülasyon oluşturduğu tespit edilmiştir. S. virgata ve S. sclarea türlerinin daha çok yol kenarlarında; diğer türlerin ise mera gibi boş otlak alanlarda yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Bitkilerin toprak gereksinimleri, bitkilerin toplandığı yerlerden elde edilen toprak örnekleri ile belirlenmiştir. Salvia türlerinin toprak gereksinimleri, rakım ve yaşam alanları açısından çok değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Topraklar killi ve tınlı bir yapıya sahip olup pH değerleri 7.69-830, tuzluluk değeri %0.003-0.02, organik madde içeriği %1.509-4.618, kalsiyum karbonat içeriği %3.776-67.454, mevcut K değeri 55.206-160.023 kg K2O/da ve mevcut P değeri 1.543-24.197 kg P2O5/da olarak saptanmıştır. Kırşehir, Salvia türleri bakımından zengindir ve Salvia türleri organik madde miktarı az olan hafif alkali, killi, tınlı ve kireçli topraklara karşı toleranslıdır.
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University
Basım Tarihi 01-2021