Morphology of spermatheca and egg of Coptosoma putoni Montandon 1898 Hemiptera Platospidae
Selami Candan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Zekiye Suludere
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Mahmut ERBEY
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Yılmaz Fatma Sümeyye
Bu çalışmada Coptosoma putoni Month. (Hemiptera: Pentatomidae)’ nin yumurta ve spermatekası ışık ve taramalı elektron mikroskobuyla (SEM) incelenmiştir. Coptosoma putoni yumurtaları genellikle başak şeklinde ve iki sıra halinde bırakılmaktadır. Bir yumurta kümesinde 12-16 arasında yumurta bulunmaktadır. Yumurtaların uzunluğu ortalama 0.81 mm, genişliği ise 0.48 mm.dir. Yumurtaların her iki yan yüzeyi hafif içeri çöküktür. Yumurta yüzeyi koryonik çıkıntılılarla kaplıdır. Mikropiller operkulum çevresine dairesel olarak dizilmiştir ve sayıları 26-29 arasında değişmektedir. C. putoni de spermateka siferikal spermatekal rezervuar, pompalama bölgesi, pompalama flangeleri, spermatekal kanal, bir genital oda ve skleritler ile karakterize edimektedir.
sperm kesesi,taramalı elektron mikroskopi,dişi genital organları,Plataspidae,morfoloji,yumurta,Coptosoma putoni
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkis Journal of Entomology