Orta Kızılırmak Bölümündeki Seyfe Gölü Sulak Alanında Oluşan Toprakların Bazı Özelliklerinin İncelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Ahu Alev ABACI BAYAR
Kadir Yılmaz
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf BAYAR
Seyfe Gölü (Kırşehir, Türkiye) Orta Anadolu’da bulunan gerek coğrafi konum olarak gerekse sulak alan özelliği bakımından önemli bir statüye sahiptir. Kumlu- killi tın bünyeye sahip olan toprakların, hafif ve kuvvetli alkalin özellik gösterdiği, çok fazla tuzlu (15.7 dS m-1 ), çok fazla kireçli (516.6 g kg-1 ) ve düşük organik maddeye (20.5 g kg-1 ) sahip olduğu belirlenmiştir. Toprakların ıslak agregat stabilitesi ve kıvam limitleri (plastik sınırı, sıvı sınırı, plastik indeksi) değerlerinin, toprakların organik madde, toplam kireç ve kil miktarından önemli oranda etkilendiği belirlenmiştir. Yarayışlı P miktarının fazla (26.18 mg kg-1 ), Cu yeterli (1.19 mg kg-1 ), Mn çok az (3.06 mg kg-1 ), Zn ve Fe az (0.30 mg kg-1 , 0.36 mg kg-1 ) olduğu belirlenmiştir. Topraklarda değişebilir katyon bakımından en fazla bulunan element Na iken bunu sırasıyla Ca, K ve Mg takip etmiştir. Toprak alkaliliği açısından sorun yaratan sodyumun sıralamada önemli oranlarda bulunması, artan toplam tuzluluk ve kireç ile birlikte pH>8 olması, araştırma alanının alkalilik ve tuzluluk yönünden takip edilmesinin gerektiğini ortaya çıkarmıştır.
Dergi Adı Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2020