Kırşehir’de Yaşayan Bazı Kadınların Spor Yapma ve Yapmama Nedenleri
Doç. Dr. Levent VAR
Spor, insan üzerinde birçok olumlu etkiler yaratmasıyla birlikte bireyleri daha sosyal, aktif ve üretken bir halegetirmektedir. Kadın erkek ayırt etmeksizin her yaştan her bireyin daha sağlıklı ve daha mutlu olmaları içinegzersiz ve spor yapmaları önemlidir. Günümüzde kadınların spora olan ilgisi ve katılımında giderek artışolduğu gözlense de erkeklere oranla kadınların spora katılımları daha düşük seviyededir. Bu araştırmanın amacıKırşehir’de yaşayan bazı kadınların spora katılım düzeylerini belirleyerek, spor yapma ve spor yapmamanedenlerini araştırmaktır. Araştırma grubunu Kırşehir merkezde yaşayan 1981 kadın oluşturmuştur. Grubun yaşortalaması ẋ=31’dir. Araştırmanın verisi açık uçlu sorular ile araştırmacılar tarafından toplanmıştır. Verilertanımlayıcı istatistikler kullanılarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda araştırmaya katılan kadınların %63(n=1244)’ünün aksine %37 (n=737)’si düzenli olarak spor yapmaktadır. Spor yapan kadınların başlıca spor yapmanedenleri ‘kilo vermek ve sağlıktır’. Diğer taraftan spor yapmayan kadınların başlıca nedenleri ‘zaman bulamamave sağlık problemleri' olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Kırşehir'de yaşayan kadınların spor ve egzersizinyararları ve teşviki konusunda daha fazla bilgilendirilmeleri önerilebilir.
Dergi Adı KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 12-2018
Doi Numarası 10.29299/kefad.2018.19.03.014
Makale Linki http://kefad.ahievran.edu.tr/Kefad/ArchiveIssues/PDF/25302d7a-9c0c-e911-80fd-005056b0673e