TOZ KATKILI VE ISITILMIŞ DİELEKTRİĞİN ELEKTRO EROZYON İLE İŞLEMEDE (EEİ) DELİK DELME PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ
Oğuz Erdem
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Can Çoğun
Prof. Dr. Levent URTEKİN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Hacı Bekir Özerkan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Uslan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Elektro Erozyon ile İşleme (EEİ) yönteminde daha iyi yüzey kalitesinde delikler elde edebilmek için kendi ekseni etrafında dönen ortası delik pirinç elektrotla, hidrokarbon bazlı dielektrikler yerine karbon ve nişasta tozu katkılı ısıtılmış silikon yağı dielektrik sıvı olarak kullanılmıştır. Elektrik alan altındaki Elektro-reolojik (ER) akışkanın optimum sıcaklık ve toz konsantrasyon değerleri elektro-reometre deneyleri yardımıyla tespit edilmiştir. Döner ve dönmeyen elektrotla yapılan işlemelerde karbon tozu katkılı silikon yağı karışımlarında oldukça yüksek işparçası işleme hızı (İİH) değerleri elde edilirken, nişasta tozu katkılı silikon yağı karışımlarında düşük İİH değerleri elde edilmiştir. İşlenmiş delik yüzeylerinin optik mikroskop incelemelerinde, karbon tozu katkılı dielektriklerde işparçası yüzeyindeki kraterlerin çap ve derinlik açısından küçüldüğü böylece sivri uçlu tepelerin eşit şekilde dağıldığı ve yuvarlandığı görülmüştür. Döner ve dönmeyen elektrotla 30?C ve 75?C'lerdeki karbon tozu katkılı dielektriğe nişasta tozu katkısı, yüzey özelliklerini iyileştirmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Exp, Curation, Essential Science Indicators, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Web Of Science Expanded
Dergi Grubu Q4