The Effect of Layers on the Unidirectional Carbon Fibers of the Reinforced Polyester Resin Matrix Composite Material
Prof. Dr. Levent URTEKİN
Deniz Güneş
Arş. Gör. Faik YILAN
Doç. Dr. Murat ÇANLI
Bu çalışmada, 12 filament numaralı tek yönlü karbon fiber takviyelerin polyester matris içerisine bir, iki ve üç katman oluşturacak şekilde oda sıcaklığında elle yatırma yöntemiyle yerleştirilmesiyle kompozit malzemeler üretilmiştir. Numuneler, standartlara uygun olarak elyaf yön açısı doğrultusunda bir kalıp yardımıyla kompozit plakalardan hazırlanır. Numunelerin mekanik özelliklerini belirlemek için çekme, eğilme ve düşen ağırlık düşük hızlı darbe testleri yapılır. Çekme testi sonucunda katmanlar arasında en yüksek çekme dayanımı değeri iki katmanlı tek yönlü elyaf takviyeli kompozit malzemelerde elde edilmiştir. Eğilme testlerinde tek yönlü karbon elyaf takviyelerin en yüksek elastisite değerleri 00 dogrultusunda üç katmanlı kompozit malzemelerde gözlenmektedir. 00 tek yönlü güçlendirilmiş kompozit malzemelerin düşen ağırlıkta düşük hız darbe testlerinin en yüksek deformasyon değerlerine sahip kompozit malzemelerde görülmektedir.
Carbon Fiber,Composite Materials,Mechanical Performance,Polyester Resin
Dergi Adı Gazi University Journal of Science Part C: Design and Technology