İlk Öğretim Okullarında Verilen Müzik Eğitimi ve Müziğin Öğrenciler Üzerindeki Faydalarına İlişkin Halil Bedii Yönetken in Düşünceleri
kolukırık kubilay
alkan kandemir yiğit
Bu makalede Halil Bedii Yönetken‟in ilköğretim okullarında verilen müzik eğitimi ve müziğin çocuklar üzerindeki faydalarına ilişkin düşünceleri tespit edilmiştir. Yönetken, 1927 yılında Osmanlı Türkçesi ile İlk Mekteplerde Gınâ‟nın Usûl Tedrîsi adlı bir kitap yazmıştır. Kitap, 1927 yılında ilkokul müzik öğretmenlerine has Maarif Vekâleti Talim ve Terbiye Dairesi tarafından kabul edilmiştir. Yönetken kitabında, ilköğretim seviyesindeki çocuklara verilen müzik eğitimi ile ilgili birçok konuya değinmiş, yaşadığı dönem itibarı ile müzik öğretmenlerinde bulunması gereken vasıfları, ilköğretim düzeyindeki öğrencilere öğretilecek müzik eserlerinin niteliklerini değerlendirmiştir. Onun bu görüşleri, günümüz müzik eğitiminde de pedagojik açıdan önemini korumaktadır. Yönetken‟in Müzik Eğitim Bilimi açısından önem taşıyan düşünceleri, bu makale ile müzik eğitimi veren öğretmen ve akademisyenlerin dikkatine sunulmuştur.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türkislam medeniyeti