Batı Anadolu da 1925 Yılında Derlenmiş Zeybekleri İçeren Yurdumuzun Nağmeleri Adlı Kitap Üzerine Bir İnceleme
Prof. Dr. Kubilay KOLUKIRIK
UNESCO tarafından 2003 tarihinde somut olmayan kültürelmirasın korunması sözleşmesi kabul edilmiştir. Yöresel an- lamda derlenmiş müzik eserleri somut olmayan kültürel mi- ras kapsamında değerlendirebileceğimiz kültür öğelerinden- dir. Bu makalede 1925 yılında resmî olarak Türkiye Cumhu- riyeti Devleti ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tara- fından müzik reformu kapsamında görevlendirilmiş olanSeyfettin Asaf ve Sezai Asafın yaptıkları derleme çalışmasıolan Yurdumuzun Nağmeleri adlı kitap incelenmiştir. Bukitap Türkiyede resmî anlamda ilk derleme çalışması olmasıbakımından önem arz etmektedir. Kitap, Batı Anadolu yöresizeybeklerini içermektedir. Kitaptaki yaklaşık 60 adet zeybek tarafımızca bilgisayar nota yazım programı ile yazılarak bun- lardan bir kısmı bu incelemede araştırmacıların ve konu ileilgili kişilerin dikkatine sunulmuştur. Bu kitap Türk Milleti- nin somut olmayan kültürel mirasının geleceğe taşınması ba- kımından önemli bir çalışmadır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi