Osmanlı Devletinin ilk resmi konservatuarı olan Darülelhanda Derleme ve Yayım Faaliyetleri
Prof. Dr. Kubilay KOLUKIRIK
Dârülelhan Osmanlı Devletinin resmî ilk konservatuarı olup, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş süreci içerisinde kurulmuştur. Cumhuriyet dönemindeki Türk müziği ile ilgili derleme ve yayım faaliyetlerinde bu kurum önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu makale ile Dârülelhanda yapılan derleme ve yayım faaliyetleri ortaya konulacaktır. Kurum, ülkemizde müzik yayımcılığına önemli katkılar sunmuştur. Dârülelhanda 1924 ile 1926 yılları arasında Dârülelhan Mecmuası adıyla 7 sayı yayımlamıştır. Çalışmamızda Dârülelhan Mecmuası Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine çevrilerek makaleler incelenmiştir. Dârülelhanda aynı zamanda resmî ilk müzik derlemeciliği faaliyeti de gerçekleştirilmiştir. Daha önce bu konuda yeterli çalışmanın olmaması bu makalenin önemini arttırmaktadır. Çalışmamızda çeviri ve doküman analizi yöntemi kullanılmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi