Yazarlar |
Hacer Tüfekci
Türkiye |
Doç. Dr. Koray KIRIKÇI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Mehmet Akif Çam
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye |
Mustafa Olfaz
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye |
Ünal Kılıç
Türkiye |
Levent Mercan
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Çalışmada Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmekte olan Artlı, Çepni, Karayaka ve Of ırkında 6 aylık yaştaki erkek kuzuların kuyruk yağı yağ asitleri kompozisyonları içerikleri ve yağ asidi miktarları incelenmiştir. Artlı, Çepni, Karayaka ve Of ırkı için sırasıyla kuyruk yağında doymuş yağ asitleri içeriği; %52.08±1.188, %51.66±1.093, %42.67±1.522; %52.92±1.219 olarak, tekli doymamış yağ asitleri içeriği aynı sırayla %33.25±0.676, %33.12±0.694, %33.07±1.553 ve %32.34±1.341 olarak bulunmuştur. Çoklu doymamış yağ asitleri içerikleri ise aynı sırayla %0.76±0.240, %1.20±0.428, %0.64±0.074 ve % 0.87±0.102 olarak bulunmuştur. Sağlık açısından olması istenen yağ asitleri Artlı ırkı kuzularda %46.94±1.813, Çepni’de %51.03±0.891, Karayaka’da %51.51±1.017 ve Of ırkı kuzularda %49.51±0.489 olarak belirlenmiştir. Yağ asitleri kompozisyonunda çoklu doymamış yağ asitleri bakımından en yüksek oran Çepni ırkında ve en düşük oran ise Karayaka ırkında tespit edilmiştir. Yağ asitleri içeriğinin ırklar arasında ve ırklar içerisinde önemli farklılıklar taşıdığı saptanmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | ANADOLU JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES |
Dergi ISSN | 1308-8750 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2021 |
Doi Numarası | 10.7161/omuanajas.839239 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.7161/omuanajas.839239 |