İntravitreal Deksametazon İmplant (Ozurdex®) Uygulamasının Göz İçi Basıncı ve Ön Kamera Açısına Etkileri
Hatice Ayhan Güler
Nurgül Örnek
Tevfik Oğurel
Nesrin Büyüktortop Gökçınar
Mehmet Erhan Yumuşak
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kemal ÖRNEK
Amaç: İntravitreal deksametazon enjeksiyonunun göz içi basıncı (GİB) ve ön kamara açısı (ÖKA) üzerine etkisini incelemek.Gereç ve Yöntem: Otuz sekiz hastanın 40 gözü incelendi. Hastaların yaş ortalaması 61.39 yıl (aralık: 36-83) olup, %63.2’i kadın, %36.8’ierkekti. %70'i retina ven tıkanıklığı, %20’i diabet, %7.5‘i arka üveit ve %2.5’i psödofakik makula ödemi olgusuydu. GİB Goldmann ap-lanasyon tonometresi ile ölçüldü. GİB ve gonyoskopik muayene enjeksiyondan önce ve enjeksiyondan sonra 1.hafta, 1. 3. ve 6. aylardaölçüldü. Spektral domain optik koherans tomografi (OKT) enjeksiyon öncesi ve sonrası 1. ay, 3. ay ve 6. ay da üst, nazal, alt, temporal kad-ranlardan alındı. OKT ile ön kamara açı derecesi (ÖKA), trabeküler iris yüzey alanı (TIYA500) ve açı açılma mesafesi (AAM500) ölçüldü.Bulgular: Enjeksiyon yapılan gözlerin GİB'ı enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 1. hafta, 1. ve 3. aylardakine göre anlamlı düşük sap-tandı (sırasıyla p= 0.004, p= 0.002, p= 0.003). Enjeksiyon sonrası 6. ay ile enjeksiyon öncesi arasında ortalama GİB değerleri açısındananlamlı fark izlenmedi. Nazal kadranda enjeksiyon öncesi ve sonrası 1. haftadaki gonyoskopik derece, enjeksiyon sonrası 3. ve 6. aylaragöre anlamlı yüksek saptandı (p= 0.007, p= 0,006; p= 0.008, p= 0,008). Gonyoskopide diğer kadranlarda anlamlı fark saptanmadı. Nazalkadranda OKT-ÖKA'nın enjeksiyon sonrası 3. ve 6. aydaki değerleri, enjeksiyon öncesi ve sonrası 1. aya göre anlamlı dar saptandı (p=0.008, p= 0,008; p= 0.009, p= 0,008). Üst kadranda göz kapağı güvenilir ölçüm alınmasına engel olmuştur. Uygulama yapılan gözlerinalt kadran 3. ve 6. aylardaki OKT-AAM500 ve TİYA500 sonucu enjeksiyon öncesinden anlamlı olarak düşük saptanmıştır (p= 0.002, p=0.004; p= 0.005, p= 0.001).Sonuç: İntravitreal deksametazon enjeksiyonu sonrası göz içi basıncı artabilir fakat çoğu olguda medikal tedaviyle kontrol altına alınabilir.Enjeksiyon sonrası gonyoskopide ve OKT’de bazı kadranlarda ön kamara açısında daralma olabilir.
Dergi Adı Journal of Glaucoma and Cataract
Basım Tarihi 03-2018