Oxytosin-induced bilateral serous retinal detachment.
Nurgül Örnek
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kemal ÖRNEK
Incı Elıf Erbahcecı
Özlem Banu Tulmaç
Türkiye
Yirmi yedi yaşında multigravid hasta sezaryenle doğum sonrası iki taraflı görme bulanıklığı ile başvurdu. Doğumu uyarmak amacıyla oksitosin infüzyonu hikayesi vardı. Görme keskinliği her iki gözde de 1/10 düzeyindeydi. Fundus muayenesi özellikle arka kutbu ve peripapiller alanı etkileyen bilateral seröz retina dekolmanı göstermekteydi. Optik koherens tomografi de iki gözde makula bölgesinde seöz retina dekolmanı mevcuttu. Doğum sonrası ikinci günde subretinal sıvı kendiliğinden çekilmeye başladı. Doğum öncesi çok miktarda hipotonik sıvı ile birlikte oksitosin kullanımı sıvı retansiyonuna neden olabilmektedir. Gebelik döneminde iki taraflı seröz retina dekolmanı ayırıcı tanısında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Journal of Retina Vitreus
Makale Dili İngilizce