Validity and Reliability of Turkish Version of Skills Confidence Inventory
Doç. Dr. Ahmet Salih ŞİMŞEK
Ezel Tavşancıl
Türkiye
Mesleki İlgi Envanteri, geçmişte ve günümüzde kariyer danışmanlığında en sık kullanılan araçlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, Strong ilgi envaneterinin güncel bir versiyonu olan Skill Confidence Inventory (SCI) için Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirlik kanıtlarını elde etmektir. Türkçe versiyonu BGMIE (Becerilere Güven Mesleki Ilgi Envanteri) olarak isimlendirilen envanter 17 farklı mesleki ilgi alanını ölçen 164 maddeden oluşmaktadır. Araştırmada, dilsel eşdeğerlik için 32 üniversite öğrencisi, ön test için 765 lise öğrencisi ve son test için 1449 lise öğrencisinden veri toplanmıştır. BGMIE'nin yapı geçerliği faktör analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi bulguları, dokuz faktörün (Yaratıcı Üretim, Kültürel Duyarlılık, Veri Yönetimi, Yardım, Liderlik, Büro Hizmetleri, Topluluk Önünde Konuşma, Bilim, Takım Çalışması) mükemmel uyum, yedi faktörün (Mekanik, Örgütsel Yönetim, Proje Yönetimi, Satış, Öğretim, Teknoloji Kullanımı, Yazma) iyi uyum ve tek faktör (Matematik) için kabul edilebilir uyumun olduğunu göstermiştir. Ortaöğretim öğrencileri için BGMIE’nin geçerliğinin ve güvenirliğinin yüksek olduğu değerlendirilmiştir.
Vocational Interest,Career counseling,Strong,Skill Confidence Inventory,Vocational guidance
Dergi Adı Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi
Makale Dili İngilizce