Takım sporu yapanların motivasyon düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi
Mustafa Kılınç
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Hakkı Ulucan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Kazım KAYA
Ünal Türkçapar
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı, takım sporu yapanların motivasyon düzeylerini farklı değişkenlere göre araştırmaktır. Araştırmada, betimsel nitelikli tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2011 yılında Kayseri ilinde 1. ve 2. ligde basketbol, voleybol ve hentbol branşlarında mücadele eden toplam 95 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgiler Formu” ve Tiryaki ve Gödelek tarafından geçerlilik ve güvenirliliği yapılan “Spora Özgü Başarı Motivasyonu” ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve ANOVA gibi farklı çıkarımsal analizler yapılmıştır (p<0.05). Elde edilen sonuçlar çalışmaya katılan sporcuların başarı motivasyonu puanlarının yaş, ikamet ettikleri yer, gelir düzeyleri, spor branşındaki kategorileri ve boş zaman faaliyetleri değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür.
Dergi Adı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 05-2011