13-15 Yaş Arası Erkek Futbolcuların Durumluk veSürekli Kaygı Düzeylerinin Farklı DeğişkenlerBakımından İncelenmesi
Ebru Olcay Karabulut
Doç. Dr. Murat ATASOY
Doç. Dr. Kazım KAYA
Alparslan Karabulut
Araştırma Türkiyedeki 13 -15 yaş grubu futbolcuların sürekli ve durumluk kaygıdüzeylerinin incelenmesini amaçlayan tarama modelli bir çalışmadır. Araştırmanınö rneklemini 2008 yılında Kırşehirde düzenlenen Nıke Premier Cup U-15 yıldızlarTürkiye birinciliği müsabakasına katılan 80 sp orcudan, rastgele seçim yöntemi ileseçilen 61 gönüllü sporcu oluşturmaktadır. Futbolcuların kaygı düzeylerini ölçmekiçin Spielberger ve ark. tarafından geliştirilen Durumluk ve Süreklik Kaygı Envanterikullanılmıştır. Türkçeye çevrilmesi, güvenirlik ve geçerlik çalışmaları Öner ve Le Compte(1983) tarafından yapılmıştır. Verilerin analizinde, aritmetik ortalamaları, Standartsapmaları, sıklık (f) dereceleri ve yüzde (%) değerleri bulu nmuştur. Elde edilensonuçlarının analizinde parametrik olmayan gruplar için kullanılan Man n Whitney U veKrusukal Wallis analizleri yapılarak anlamlılıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırmagrubunu oluşturan sporcuların yüksek kaygı düzeyine sahip olduğu, spor yılı ve babanınalgılanan ev yönetim tutumu değişkenlerinin Durumluk ve Sürekli Kaygı düzeylerinde anlamlıfarklılık yaratmadığı, baba eğitim düzeyinin yüksekliğinin kaygı düzeyini olumsuz etkilediğitespit edilmiştir.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 04-2013