Beden eğitimi spor yüksekokullarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin umutsuzluk ve yaşam doyum düzeylerinin incelenmesi
Hakkı Ulucan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Kılınç
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Kazım KAYA
Ünal Türkçapar
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma; Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor yüksekokulu ile Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun farklı bölümlerinde öğrenimlerine devam eden öğrencilerin umutsuzluk ve yaşam doyum düzeylerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma betimsel nitelikte ve tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma gurubunu; Erciyes Üniversitesinden 113, Selçuk Üniversitesinden 117 olmak üzere toplam 230 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri; Beck ve ark, tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Seber tarafından yapılan "Beck Umutsuzluk Ölçeği" ve Diener ve ark tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Köker tarafından yapılan "Yaşam Doyum Ölçeği" ile toplanmıştır. Toplanan veriler üzerinden t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi testi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki ve farklarda 0.05 önem düzeyi dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda; Beden eğitimi ve spor yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerin ölçekten aldıkları puan ortalamalarına göre umutsuzluk düzeyleri ve yaşam doyum düzeylerinin orta seviyede olduğu saptanmıştır. Umutsuzluk ölçeği ortalamalarına göre öğrencilerin; öğrenim gördükleri üniversiteler, cinsiyet ve öğrenim gördükleri bölümler ile umutsuzluk düzeyleri arasında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır (P> 0.05). Yaşam doyumu ölçeği ortalamalarına göre; öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitelerle yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı farklılığa rastlanmazken (P> 0.05), cinsiyet ve öğrenim gördükleri bölümler ile yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı farklılığa rastlanmıştır (P< 0.05). Öğrencilerin genel olarak umutsuzluk düzeyleri ile yaşam doyum düzeyleri arasında yapılan korelasyon analizine göre anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır (P> 0.05)
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi
Basım Tarihi 05-2011