The Fuzzy Robust Regression Analysis The Case of Fuzzy Data Set Has Outlier
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ayşen Apaydın
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Regresyon çözümlemesinde veri analizi oldukça önemlidir. Çünkü, tek bir gözlem bile regresyon modelindeki parametre tahminleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu gözlemin veri kümesinden çıkartılması regresyon denklemini tamamen değiştirebilir. Bu nedenle büyük artık değere sahip gözlemler ya da aykırı değer, regresyon çözümlemesinde oldukça etkilidir. Veri kümesinde aykırı değer olması durumunda, parametre tahminlerinde robust yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada çoklu regresyon çözümlemesinde girdi değişkenlerinin bulanık sayı $(X_i = (x_i,underline{xi_i},overline{xi_i})$ , $Y_i = (y_i,underline{eta_i},overline{eta_i}))$ ve veri kümesinde aykırı değer olması durumunda, üyelik fonksiyonu yardımıyla ağırlık matrisi tanımlanmıştır. Regresyon model tahmininde ise bulanık regresyon çözümlemesi kullanılmıştır. Klasik en küçük kareler (EKK), robust yöntemler ve önerilen bulanık robust yöntem ile regresyon model tahminleri elde edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı G.U. Journal of Science