img
img
Mercimek Lens culinaris M Germplasmında Herbisit Toleransı için Genetik Çeşitliliğin Belirlenmesi      
Yazarlar (6)
Abdulkadir Aydoğan
Ayşegül Gürbüz
Doç. Dr. Kadir AKAN Doç. Dr. Kadir AKAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Halil İbrahim Fırat Kon
Zafer Mert
Gözde Çelik Özer
Devamını Göster
Özet
Mercimeğin verimini ve üretimini sınırlayan en önemli faktörlerden biri yabancı otlardır. Birçok yıl yabancıotlar mercimek veriminde %100'e varan kayıplara neden olmaktadır. Özellikle İç Anadolu Bölgesinde kışlıküretimin önündeki en önemli engel yabancı otlardır. Son yıllarda dünyada Imidazolinone (IMI) grubuherbisitlere dayanıklı mercimekler geliştirilmiş ve çiftçinin kullanımına sunulmuştur. Çalışmanın amacı, TarlaBitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünde (TARM) geliştirilen mercimek hatlarının IMI grubu herbisitlere karşıdayanımının çeşitliliğini belirlemektir. Deneme 2014 yılı sera, 2014/15 yılında ise tarla koşullarında 2 yıl süreile yürütülmüştür. Denemede Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Baklagil Islah Biriminde bulunan 759adet hat materyal olarak kullanılmıştır. 2014 yılında serada yetiştirilen genotiplere erken gelişme dönemindeetken maddesi 40 g/L olan imazomax SL olan kimyasal kullanılmıştır. Yapılan gözlem ve değerlendirmelersonucu 36 kışlık materyal seçilmiştir. Seçilen kışlık materyal 2014/2015 yetiştirme döneminde bölünmüşparsel deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak kontrol, normal ve 3 katı doz olacak şekilde Haymana'datarlaya ekilmiştir. Çalışma sonucunda 35 numaralı kışlık kırmızı mercimek genotipinin IMI grubu herbisitetolerant olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1302-4310
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 11-2016
Cilt No 25
Sayfalar 165 / 165
Doi Numarası 10.21566/tarbitderg.280347
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/doi/10.21566/tarbitderg.280347