img
img
Evaluation of Yellow Rust Reactions in some Bread and Durum Wheat Varieties by Using Spectral Band Regions     
Yazarlar (2)
Metin Aydoğdu
Doç. Dr. Kadir AKAN Doç. Dr. Kadir AKAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Sarı pas (Etmen: Puccinia striiformis f. sp. tritici) hastalığı, buğday da üretim ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen önemli fungal bir hastalıktır. Bu araştırmanın amacı; test materyallerine farklı dozlarda (%0, %25, %50, %100) uygulanan sarı pas hastalığına karşı bitkinin gösterdiği reaksiyonların spektral özellikler yardımıyla belirlenmesi ve hastalığın mevsim içindeki değişimini etkileyen spektral bant bölgelerinin ortaya çıkarılmasıydı. Çalışma kapsamında, Ekmeklik çeşitler için; Eser, Bayraktar 2000 ve Demir 2000 çeşitleri erken-orta dönemde, Kenanbey çeşidi ise orta-geç dönemde yüksek korelasyon göstermiştir. Bütün ekmeklik çeşitler için etkili bant bölgesi olan Kırmızı+Kırmızı Kenar+ Yakın Kızıl Ötesi (NIR) aralığında, Kenanbey çeşidi ise NIR aralığında hastalık şiddeti değerlerinde artış (+) göstermiştir. Makarnalık çeşitler için; Eminbey ve Çeşit-1252 çeşitleri erken dönemde, Mirzabey 2000 çeşidi erken-orta dönemde, Kızıltan 91 çeşidi ise orta-geç dönemde yüksek korelasyon göstermiştir. Kızıltan 91 çeşidi ise Kırmızı+Kırmızı Kenar+NIR bölgede, Çeşit-1252 çeşidi Yeşil+Kırmızı bölgede, Eminbey ve Mirzabey 2000 çeşidi Yeşil+Kırmzı+Kırmızı Kenar bölgedeki, bant aralıklarında etkili olmuş ve hastalık şiddeti reaksiyonlarında artış (+) göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Remote Sensing and GIS
Dergi ISSN 2717-7165
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2023
Cilt No 4
Sayı 2
Sayfalar 166 / 186
Doi Numarası 10.48123/rsgis.1198224
Makale Linki http://dx.doi.org/10.48123/rsgis.1198224