Yazarlar (1) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Çalışma Kırşehir ekolojik koşullarında 2014 yılında balcı aspir çeşidi ile yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuş ve 8 farklı azot dozu N1: 0,N2: 4, N3: 6, N4: 8, N5: 10, N6: 12, N7: 15 ve N8: 20kg/da kullanılmıştır. Araştırmada aspir bitkisinin bitki boyu cm , ilk dal yüksekliği cm , yan dal sayısı adet , tabla sayısı adet , tabla çapı cm ,1000 tohum ağırlığı g , tohum verimi kg/da , ham yağ oranı % ve ham yağ verimi kg/da belirlenmiştir. Azot dozu değişimi bitki boyu, bin dane ağırlığı, verim ve ham yağ verimine önemli pozitif etki yaparken 8 kg/da azot dozundan sonra azot dozu artışından ham yağ oranı ise azalma eğilimi göstermiştir. Araştırma sonucunda en yüksek dane 162.6 kg/da ve ham yağ verimi 56.6 kg/da 12 kg/da N uygulamasından elde edilirken en yüksek yağ oranı %36.9, %36.5, %36.3 sırasıyla 8 ,6, 4 kg/da azot dozundan elde edilmiştir |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | 21. Yüzyılda Fen ve Teknik |
Dergi ISSN | 2587-0327 |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2019 |
Cilt No | 6 |
Sayı | 11 |
Sayfalar | 7 / 16 |
Makale Linki | http://www.fenveteknik.com/wp-content/uploads/2020/01/fen_ve_teknik_11_sayi.pdf |