img
img
Farklı Azot Dozlarının Aspirde (Carthamus tinctorius L.)Verim ve Kalite Üzerine Etkisi   
Yazarlar (1)
Doç. Dr. İsmail DEMİR Doç. Dr. İsmail DEMİR
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Çalışma Kırşehir ekolojik koşullarında 2014 yılında balcı aspir çeşidi ile yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuş ve 8 farklı azot dozu N1: 0,N2: 4, N3: 6, N4: 8, N5: 10, N6: 12, N7: 15 ve N8: 20kg/da kullanılmıştır. Araştırmada aspir bitkisinin bitki boyu cm , ilk dal yüksekliği cm , yan dal sayısı adet , tabla sayısı adet , tabla çapı cm ,1000 tohum ağırlığı g , tohum verimi kg/da , ham yağ oranı % ve ham yağ verimi kg/da belirlenmiştir. Azot dozu değişimi bitki boyu, bin dane ağırlığı, verim ve ham yağ verimine önemli pozitif etki yaparken 8 kg/da azot dozundan sonra azot dozu artışından ham yağ oranı ise azalma eğilimi göstermiştir. Araştırma sonucunda en yüksek dane 162.6 kg/da ve ham yağ verimi 56.6 kg/da 12 kg/da N uygulamasından elde edilirken en yüksek yağ oranı %36.9, %36.5, %36.3 sırasıyla 8 ,6, 4 kg/da azot dozundan elde edilmiştir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı 21. Yüzyılda Fen ve Teknik
Dergi ISSN 2587-0327
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2019
Cilt No 6
Sayı 11
Sayfalar 7 / 16
Makale Linki http://www.fenveteknik.com/wp-content/uploads/2020/01/fen_ve_teknik_11_sayi.pdf
Atıf Sayıları
Google Scholar 3

Paylaş