Kablosuz Ağ Uygulamaları ile Dirençli Hata Kontrolünün Sıvı Seviyesine Etkisi
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Adnan Aldemir
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Bu yayında, kablosuz proses kontrolu için geliştirilmiş bir proses simülatörü ve kablosuz iletişim uygulamaları için kullanılan antenler ve modüller gösterilmiştir. İlk defa parametrik olmayan yöntemler ile belirlenen,oransal integral türevsel ayarlama katsayıları kullanılarak dirençli hata kontrol kodunun kablosuz sıvı seviye kontrol deneyleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Başlangıç kontrol edici katsayıları, kablosuz iletişimle bir basamak etki değişimine yanıt olarak elde edilen verileri gösteren proses reaksiyon eğrisi kullanılarak belirlendi. İyi ayarlanmış kontrol parametreleri bir MATLAB grafik aracı (SISO) aracılığıyla değerlendirildi. Proses simülatörün öngerilim değerlerini belirlemek için kontrol vanasının sabit açıklık derecesinde (% 10) başlangıç kararlı hal elde edildi ve sistem çıkışı 100s boyunca izlendi. 100 saniyenin sonunda, MATLAB/Simulink blok diyagramındaki kontrol anahtarı değiştirilerek kontrol algoritması etkinleştirildi ve sistemde farklı set noktası değişiklikleri yapıldı ve aynı anda parametrelerin etkisi gözlemlendi. İyi ayarlanmış parametreler ile dirençli hata kontrol kullanılarak farklı set noktalarını takip etmek için yapılan kablosuz kontrol deneylerinde sıvı seviyesinin istenen set değerlerinin etrafında düzelme eğiliminde olduğu görüldü. Önerilen kablosuz kontrol ve iletişim ağı performansları, farklı sıvı seviyeleri için hesaplanan hata karelerinin toplamı (ISE) ve hata mutlak değerlerinin toplamı (IAE) değerleri ile karşılaştırıldı.
Dergi Adı Politeknik Dergisi
Basım Tarihi 01-2018