Dynamic Simulation of a Reactive Distillation Column for Ethyl Acetate Production: Optimization of Operating Conditions Using Response Surface Methodology
Adnan Aldemir
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Dilan Ersingün
Dr. Öğr. Üyesi İsmail BAYRAM
Türkiye
Bu çalışmada, etanolün (EtOH) asetik asit (HAc) ile reaktif distilasyon (RD) kolonunda, esterleştirilmesi yoluyla etil asetat (EtAc) üretimi için optimum çalışma koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için tasarlanan kolonun EtAc üretimi için simüle edilmiştir. HAc akış hızı, EtOH akış hızı, HAc besleme aşaması, EtOH besleme aşaması, geri akış oranı ve reaktif besleme sıcaklıkları değiştirilmiş ve bu parametrelerin EtAc üretimi üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. RD kolonu için optimum çalışma koşullarını tanımlamak için Merkezi Kompozit Tasarım kullanılmıştır. Regresyon katsayısı R2, 0.9197'ye eşittir ve bu, tahmin edilen ve simüle edilen yanıtlar arasında iyi bir ilişki olduğunu göstermiştir. Programdan elde edilen düzeltilmiş ve tahmin edilen R2 değerleri sırasıyla 0.8823 ve 0.7956'dır. EtAc üretim yanıtı için optimal koşullar, 120.00 kmol/saat HAc akış hızı, 150.00 kmol/saat EtOH akış hızı, HAc besleme aşaması 6, EtOH besleme aşaması 14, geri akış oranı 2.2 ve reaktif besleme sıcaklığı 70.28 °C olarak maksimum istenilirlik fonksiyonu ile belirlenmiştir.
Dynamic simulation,Ethyl acetate,Optimization,Reactive distillation,Response Surface Methodology
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Yuzuncu Yıl University Journal of the Institute of Natural & Applied Sciences
Dergi ISSN 2667-467X