Yazarlar (2) |
![]() |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
u çalışmanın amacı döllü etlik piliçlerde döllü kuluçkalık yumurtalara Saccharomyces cerevisiaeenjeksiyonunun veya civcivlerin rasyonuna Saccharomyces cerevisiaeilavesinin ilk 14 günlük dönemde büyüme performansı, bağırsak histolojisi, sekum mikrobiyolojisi ve iç organ gelişimi üzerine etkilerini belirlemektir. Araştırmada 2×2 faktörüyel deneme deseni kullanılmıştır. 92 adet döllü etlik piliç yumurtalarına Saccharomyces cerevisiae enjeksiyonu yapılmıştır, 90 adet ise kontrol grubu olarak bırakılmıştır. Kuluçkadan sonra çıkan civcivlerin yemlerine Saccharomyces cerevisiaeilavesi yapılan ve yapılmayan grup oluşturulmuştur. Kuluçkadan sonra 160 adet bir günlük yaşta broyler civcivleri 4 muamele grubuna ve her muamele grubunun 10 tekerrürürüne, her tekerrürde 4 hayvan (2 dişi, 2 erkek) olacak şekildedağıtılmıştır. Muamele grupları A) enjeksion + rasyona ilave, B) enjeksiyonsuz + rasyona ilave, C) enjeksiyon + rasyona ilavesiz, D) enjeksiyonsuz + rasyona ilavesiz (kontrol) şeklinde düzenlenmiştir. Canlı ağırlık, emtüketimi, yemden yararlanma oranı, bağırsak histolojik parametreleri ve iç organ ağırlıkları 14 günlük yaşta kaydedilmiştir. Canlı ağırlık artışı C grubunda D grubuna gore yüksek bulunmuştur. Yem tüketimi, yemden yaralanma oranı ve iç organ ağırlıkları bakımından gruplar arasında farklılık gözlenmemiştir. Jejunumda villi yüksekliği ve villi kalınlığı A grubunda diğer muamele gruplarına göre yüksek bulunmuştur. Ileumda ise A grubunda villi yüksekliği diğer gruplara göre artmıştır. Ileumda villi yüksekliği/villi kalınlığı oranı A grubunda D grubuna göre artmıştır, jejunumda ise değişmemiştir. Laktik asit bakteri (LAB) sayısı A grubunda C ve D grubuna göre yüksek bulunmuştur. Enterobactericaeasayısı A ve B gruplarında D grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları rasyona simbiyotik ilavesinin etlik piliçlerin büyümelerini bağırsaklarda villi gelişimi ve bağırsak mikrobiyolojisini iyileştirerek arttırdığı belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 07-2018 |
Cilt No | 6 |
Sayı | 7 |
Sayfalar | 863 / 868 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v6i7.863-868.1824 |
Makale Linki | DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i7.863-868.1824 |