Farklı Kariyer Evrelerindeki Öğretmenlerin Sürekli Öğrenen Okul Oluşturmaya İlişkin Zihni Modelleri
Metin Işık
Doç. Dr. İsa BAHAT
Günümüzde, eğitim sisteminin öğrenmeyi öğrenen bireyler yetiştirme anlayışı gereği okulların öğrenenokul niteliğine ulaşması beklenmektedir. Bu amacı bireylerin düşünme yöntemlerini geliştiren zihnimodeller sağlamaktadır. Bu çalışma da kariyer evreleri bağlamında öğretmenlerin öğrenen okuloluşturmaya ilişkin yaklaşım, algı ve görüşlerini belirlemek ve öğrenme süreçlerini irdelemekamaçlanmaktadır. Öğretmenlerin öğrenen okul oluşturma algılarının temelini oluşturan zihniyet veyaklaşımları ile düşünce ve bakış açılarını değiştirmeleri öngörülmektedir. Farklı tür eğitim kurumlarındafarklı branş ve kariyer evrelerindeki öğretmenlerin öğrenen okul oluşturmaya ilişkin zihni modelleri veprofesyonel gelişme ihtiyaçları betimlenmek amacıyla nitel bir süreç izlenmiştir. Çalışma grubu, amaçlıörnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Öğretmenlerin seçimindearaştırmacılar tarafından belirlenen temel ölçüt, katılımcıların bulunduğu kariyer evresidir. Araştırmada herkariyer evresinde dört olmak üzere İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde ilk, orta ve lise kademelerinde toplamyirmi öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmıştır.Toplanan veriler nitel araştırma yöntemi doğrultusunda incelenerek içerik analizi ile değerlendirilmiştir.Öğrenen okul oluşturmada öğretmenlerin görüşleri beş disiplin tema algısı hâlinde toplam 19 alt temaoluşmuştur. Kariyer evrelerine göre öğretmenlerin öğrenen organizasyonlarda beş disipline yönelik zihnimodelleri karşılaştırıldığında, farklı kariyer evrelerinin tamamında öğretmenlerin ortak algıya sahipoldukları ancak başarı, fırsatlar, öğrenme ortamları, güven ve yeterlik alanlarında engellerle ilgili farklıdüşündükleri görülmektedir. Zihni modeller, kariyere giriş evresinden sakinlik evresine doğru kademekademe değişiklik göstermektedir. Türkiye'de eğitim kurumlarının kültürü, öğretmenlerin kişiselözellikleri ve öğrenme davranışları, öğrenen okul oluşturmada belirleyici olduğu görülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi