GRAND SLAM TENİS TURNUVALARI FİNAL MAÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE ANALİZİ
Oktay Çoban
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. İrfan MARANGOZ
Bu çalışmanın amacı 2015 ve 2016 yıllarında oynanan Grand Slam tenis turnuvaları tek erkek kategorisi final maçlarının bazıdeğişkenlere göre nasıl sonuçlandığını incelemektir. Çalışmada internet ortamında kayıtlı bulunan tek erkekler kategorisindetoplamda 8 Grand Slam final maçı ve 16 sporcunun performansı incelenmiştir. Maçlar izlenildiği esnada veriler önce kağıt vekalem metoduyla (Notasyon)çizelgeye kodlandı daha sonra işlemin ilerlemesi için bilgisayara aktarıldı. Elde edilen verilerinistatistiksel olarak analiz edilmesinde SPSS 22,0 paket programı kullanılarak, sonuçlar p<0,05 anlamlılık düzeyindedeğerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uyup uymadıkları belirlemek için normallik testi uygulanmıştır. Verilerinanalizinde Independent Samples T ve Kruskal-Wallis H Testi uygulandı. Değişkenlerin galip ile mağlup oyuncular arasındakikarşılaştırmalarına bakıldı. Maçlarda ortalama oyun sayısı, karşılanamayan atış, çift hata, birinci servisten kazanılan puansayısı, ikinci servisten kazanılan puan sayısı, forehandden kazanılan sayı, backhandden kazanılan sayı değişkenleri incelendi.Değişkenlerin karşılaştırılmasında çift hata değişkeninde anlamlılık görülmüştür (P=0,049). Diğer değişkenlerde ise herhangibir anlamlı farklılığa rastlanılmadı. Müsabakalarda kazanan ve kaybeden sporcuların değişkenlerinin karşılaştırılmasındabackhandden kazanılan sayı değişkeninde anlamlılık tespit edilmiştir (p=0,012). Bununla birlikte 2. ve 4.setler arasındaanlamlılık bulunmuştur (p=0,009). Diğer değişkenlerde ise herhangi bir anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Sonuç olarak gerçekoyun verilerinden yararlanılarak yapılan bu çalışma, Antrenörlere en uygun antrenman programlarının oluşturulmasında katkısağlayacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM